Scherpe prijzen

Geen (opruim) zorgen achteraf

Kwaliteit & Resultaat

Hoe lang duurt het voor een smeervloer droog is?

Respecteer de cementdekvloer droogtijd

Een cementdekvloer is een vloer die bestaat uit cement en zand. Deze vloer wordt nat aangebracht, waarna er een bepaalde tijd nodig is om de vloer te drogen.

Het drogen van de cementdekvloer kan versneld worden door gebruik te maken van droogtijdversnellers.

Op deze pagina bespreken we de vraagstukken rondom droogtijd van zandcement vloeren en de mogelijke oplossingen om het drogen te versnellen.

Hoe lang duurt het voor een smeervloer droog is?

Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voordat een cementdekvloer volledig droog is. Dit hangt af van de vochtigheid en de temperatuur van de omgeving, en van de hoeveelheid vocht in de cementdekvloer zelf.

In sommige gevallen kan het gewenst zijn om een sneldrogende cementdekvloer te hebben, waarbij we droogtijdversnellers gebruiken om het droogproces te versnellen.

In zijn algemeen rekenen we als gemiddelde droogtijd dat een smeervloer 1 cm per week droogt. Maar hiervoor moet het wel minimaal 4 weken drogen. Dit komt omdat dit de gemiddelde uithardingstijd van cement is.

Wil je de droogtijd van een cementdekvloer verkorten? Kies dan voor een droogtijdversneller in plaats van het gebruiken van een bouwdroger. Een bouwdroger onttrekt namelijk vocht die nodig is om uit te harden. Over droogtijdversnellers vertellen we later meer.

Hoe snel droogt een cementdekvloer met versneller?

Het verkorten van de droogtijd van een smeervloer doe je met droogtijdversnellers. Deze versnellers worden toegevoegd als grondstof aan het zandcement.

Deze versnellers zorgen ervoor dat het vocht in het zandcement plastificeert. Het vervangt een gedeelte van het water in de specie, zonder dat het aan kwaliteit verliest. Op deze manier wordt het vocht behouden in de dekvloer, maar kan de vloer sneller drogen.

Op deze manier duurt het in plaats van weken nog maar enkele dagen, afhankelijk van de gebruikte versneller.

Type droogtijdversnellers en de droogtijd van de smeervloer

Afhankelijk van het type droogtijdversneller kan de cementdekvloer sneller drogen. Zoals eerder genoemd is de algemene vuistregel 1 week droogtijd per aangebrachte centimeter. Maar het kan potentieel verkort worden naar de volgende droogtijden:

  • 2 tot 6 dagen
  • 7 tot 14 dagen
  • 15 tot 21 dagen
Belang van een goed gedroogde vloer

Waarom is het belangrijk dat een vloer goed droogt?

Het is belangrijk dat een zandcement dekvloer goed droogt, omdat dit uiteindelijk de ondervloer van je vloer vormt. Het afwerken van de vloer heeft een droge vloer nodig voor dat ze gelegd kunnen worden.

Een onvolledig gedroogde vloer kan kromtrekken of ervoor zorgen dat de vloerbedekking niet goed hecht. Ook tegels kunnen niet geplaatst worden op een niet volledig gedroogde cementdekvloer.

Veelgestelde vragen over de droogtijd van cementdekvloeren

Hieronder lichten we enkele veelgestelde vragen over de droogtijd van een smeervloer uit.

Hoe lang mag je niet over een cementdekvloer lopen?

Voor de nabehandeling wacht je minimaal 24 tot 48 uur na het leggen van de cementdekvloer om eroverheen te lopen.

Voor andere doelstellingen wacht je minimaal 5 dagen om over de vloer heen te lopen. Wij adviseren altijd de vloer zo min mogelijk te belasten tijdens de droogperiode. Voorkom dan ook het verplaatsen van (zware) materialen op de vloer.

Gebruik je droogtijdversnellers kan het na 3 dagen al belastbaar zijn.

Droogtijd cementdekvloer met vloerverwarming

De dikte van de vloer i.c.m. droogtijdversnellers bepaald de droogtijd. Voor vloerverwarmingen rekenen we 3 cm bovenop de hoogte van de slangen.

Ga zonder versnellers uit van een minimale dikte van 6 cm, wat op zijn beurt 6 weken droogtijd is.

Kan ik mijn cementdekvloer drogen met een bouwdroger

Het drogen van een cementdekvloer met een bouwdroger is niet aan te raden. Het gebruiken van een bouwdroger onttrekt het vocht die juist nodig is om de vloer “sterk” te maken.

Droogtijd cementdekvloer voor pvc

De droogtijd van een cementdekvloer (of anhydrietvloer) hangt voor een PVC vloer ook af van de dikte van de vloer. De vloer droogt ook hier 1 cm per week. Een cementdekvloer van 5 cm dik heeft dus 5 weken droogtijd nodig.