Scherpe prijzen

Geen (opruim) zorgen achteraf

Kwaliteit & Resultaat

Scheuren in een cementdekvloer: Oorzaken en Oplossingen

Een cementdekvloer is een populaire en duurzame keuze voor veel gebouwen en huizen. Het is sterk, stijf en relatief goedkoop. Echter, na verloop van tijd kunnen scheuren in de dekvloer ontstaan, wat niet alleen het uiterlijk van uw vloer aantast, maar ook de sterkte en stabiliteit ervan in gevaar brengt.

In dit artikel bespreken we de oorzaken vanscheuren in cementdekvloeren en bespreken we mogelijke oplossingen om de scheurtjes zo veel mogelijk te beperken door het toevoegen van krimpwapening of vezelwapening.

Oorzaken van scheuren in een cementdekvloer

Er zijn vele oorzaken die bijdragen aan scheuren in een cementdekvloer. Maar we willen vooral voorstellen dat het 100% voorkomen van scheurtjes in een gietvloer niet kan, er is altijd een risico.

De cement in de vloer wordt gemaakt met vocht, welke het gebruikt om sterk te worden. Omdat het vocht gebruikt wordt krimpt de dekvloer.

Hierdoor ontstaat spanning waardoor scheurvorming kan ontstaan of dat het los laat van de betonnen ondergrond. Naast de bovenstaande reden zijn er natuurlijk nog meer oorzaken.

Hieronder staan enkele veelvoorkomende redenen:

  • Veroudering: Na verloop van tijd kunnen de materialen in de vloer verslijten, waardoor scheuren kunnen ontstaan.
  • Overbelasting: Overbelasting van het gebouw kan leiden tot scheuren in de vloer. Dit kan het gevolg zijn van het dragen van zware lasten of het plaatsen van zware meubels of apparatuur.
  • Natuurlijke oorzaken: Bevingen, bodemdalingen en overstromingen kunnen leiden tot scheuren in de vloer.
  • Onvoldoende basis: Als de basis van de vloer niet sterk genoeg is, kan dit leiden tot scheuren.
Scheuren in smeervloer

Oplossingen voor scheurvorming in een smeervloer

Er zijn verschillende manieren om de schade aan een cementdekvloer op te lossen, afhankelijk van de ernst en de oorzaak. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oplossingen:

  • Reparatie van kleine scheuren: Kleine scheuren kunnen worden opgevuld met kit of gevuld met een speciaal soort mortel.
  • Versterking van de basis: Voorkomen is beter dan verhelpen, we kunnen de vloer versterken door middel van het toevoegen van versterkende materialen zoals kunststof of staaldraad middels krimpwapening of vezelwapening.
  • Vervanging van de vloer: In ernstige gevallen waarin de scheur niet kan worden hersteld, is het wellicht noodzakelijk om de vloer volledig te vervangen.

Beperk het risico dat je cementdekvloer scheurt

Voorkomen is beter dan verhelpen, dit geldt ook voor jouw smeervloer. Gelukkig zijn er manieren om deze scheuren te beperken en te voorkomen, zoals het toevoegen van vezel- of krimpwapening.

Wat is vezelwapening voor cementdekvloeren?

Vezelbewapening is een versterkingsmethode waarbij kunststofvezels of staalvezels worden toegevoegd aan het betonmengsel voordat het wordt gestort.

Deze vezels helpen het beton te versterken en verminderen de kans op scheuren door te zorgen voor een betere verdeling van spanningen en vervormingen.

Vezelwapening wordt ook wel eens secundaire wapening genoemd, omdat ze krimpwapening niet vervangen, maar het effect ervan versterken. 

Wat is krimpwapening voor cementdekvloeren?

Krimpwapening is een versterkingsmethode waarbij een net van metalen of kunststof draden worden toegevoegd aan het betonmengsel tijdens het stortproces.

Deze draden helpen bij het beperken van krimping en vervorming van het beton, wat op zijn beurt helpt om scheuren te voorkomen.

Krimpwapening om scheuren tegen te gaan

Wanneer krimpwapening of vezelwapening?

Nu blijft de vraag natuurlijk welke vorm van wapening voegen we toe aan onze vloer. Onderstaand hebben we een aantal situaties met aanbevelingen die wij als vakman toevoegen aan onze vloeren:

  • Als de cementdekvloer zwevend wordt gelegd voegen wij vezelwapening toe.
  • In het geval van vloerverwarming voegen wij vezelwapening toe.
  • Bij bepaalde typen bovenvloeren, zoals b.v. een gietvloer, is het raadzaam om ook krimpwapening te plaatsen.